Translate

piątek, 18 grudnia 2020

PIEŚNI O CHLEBIE... CIĄG DALSZY

Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba
Podnoszą z ziemi przez uszanowanie
Dla darów Nieba....
Tęskno mi, Panie... 
(Cyprian Norwid)

(art by Daniel Gonz_lez Poblete )

Nie znam gwary śląskiej, ale wydaje mi się, że ten piękny wiersz o chlebie jest takim językiem stworzony. Natknęłam się na niego na stronie MUZEUM CHLEBA. Ponieważ muzeum znajduje się w Radzionkowie na Śląsku, wobec czego moje przypuszczenie graniczy z pewnością, że to śląska gwara.


"SZNITKA CHLEBA"

Pszaja ci sznitko chleba
sucho i posmarowano,
chciołbych byś boła zy mnom
co wiecor i co rano.

Tysionce lot za tobom
i chciołbych by terozki,
stykło mi cie zawsze
syciołaś nos i gości.

Na kożdym leżysz stole
na Ślonsku i w Warszawie,
we knajpie ze gwiozdkoma
i na biedoka ławie.

Nigdy cie nie wyciepna
choć suchyś i szczerstwiały,
bo wiem że nasze rynce
cie z mołki ugniotały.

Krynćyli ło ciem filmy
pisali ło cie wieszcze,
że żodyn się nie łopsze
by bajsnońć choć kapeckę.

Nie musza mieć miljonof
styknie mi chleba sznita,
złotym we strożaku
nie najys sie do syta.

wiersz.bej Autor; Gregcem

by Sam Uhrdin

by Constantin Le Roux


 by Jean-Francois Millet

by Helen Allingham

by Jean Michelin


Morgan Weistling Tutt'Art@ (60)

art by Damian Lechoszest

Ciekawa jestem, czy ktoś z Was będzie piekł chleb na Wigilię, czy może tyle wykwintnych potraw na stole się znajdzie, że na ten najważniejszy dla człowieka najprostszy pokarm, jakim jest nasz chleb powszedni już miejsca nie będzie. 
Mam nadzieję, że ten cieniutki , biały, z wytłoczonym wizerunkiem Świętej Rodziny, czy samego "Jubilata" , przynajmniej dla tradycji na stole , na sianku lub  porcelanowym talerzyku się znajdzie.


Ostatnio spotkania towarzyskie dla wspólnego gotowania i biesiadowania trochę "przygasły" z wiadomych powodów. 
Na takie przyjęcia zapraszani byli słynni kucharze lub sami uczestnicy imprezy zabierali się do wspólnego gotowania. 
Aby "wynagrodzić" takim imprezowiczom niezrealizowane okazje, postanowiłam zaproponować  niecodzienny wypiek do przygotowania na świąteczny stół.

Należy jednak wcześniej poszperać w kuchennych szafkach, lub zakupić następujące składniki:



"- 5 g świeżych drożdży lub 4 g suchych      drożdży
- 50 g zwykłej mąki
- 50 g białej zwykłej mąki 
- 35 g cukru pudru
- 100 g ciepłej wody
- 20 g oliwy z oliwek
- 2 g soli morskiej
- 250 g rodzynek bez pestek
- 100 g suszonych poćwiartowanych fig
- 120 g całych lub blanszowanych migdałów
- 20 g kandyzowanej skórki pomarańczy
- 8 g mieszanki cynamonu, kolendry, czarnego pieprzu, gałki muszkatołowej, kardamonu"

Macie to?

To zapraszam do roboty!
Aha... 
Tak w ciemno nie będziecie marnować tak cennych składników ani swojego czasu, tymbardziej, że sama go nie sprawdziłam?

by Andrea Kowch

Rozumiem... rozumiem, ale zaczerpnęłam wiedzę z wiarygodnych źródeł.
Zdradzam... to może być....

"... tzw. żółty chleb – pangiallo - jedno z typowych ciast świątecznych wypiekane do dziś w regionach Lacjum (Włochy).

Jego korzenie sięgają już epoki Cesarstwa Rzymskiego.

W owych czasach kawałki tego złotego ciasta, obtoczonego w jajkach – które w piecu przekształcały się w złocistą, chrupiącą powłokę – które rozdawano podczas przesilenia zimowego. Miało to zapowiadać szybki powrót słońca. W Toskanii dziś piecze się pangiallo z żółtej mąki kukurydzianej. Podobnie, jak w starożytności, zagniata się ją z rodzynkami i suszonymi figami, co daje słodki smakołyk."

Pangiallo



No, jak... zachęciłam wystarczająco... pieczemy?


Rozpuść cukier w wodzie. Utwórz preferment z częścią wymieszanej wody z cukrem, drożdżami i około 25 g mąki. Pozostaw na chwilę aby napęczniało. Dodaj resztę mąki w większej misie. Dodaj preferment, resztkę wody z cukrem, oliwę z oliwek i sól. Uformuj ciasto, dodając więcej wody, niż to jest potrzebne, odwróć ciasto bardziej naoliwioną powierzchnią i ugnieć na gładko. Odczekaj 10 minut i dodaj przyprawy, orzechy, rodzynki, skórki. Dobrze wygnieć / wymieszaj całą zawartość miski. Zakryj naczynie i pozostaw na 6 godzin. Uformuj pożądany kształt – np. parę krągłych kawałków. Umieść oba kawałki ciasta na tacy do pieczenia i rozgnieć je na płaskie dyski o wysokości około 2, 5 cm. Jeśli chlebki za bardzo się kleją, posyp ręce mąką i uformuj. Przykryj chlebki na kolejne 4-6 godzin w neutralnej temperaturze. Następnie nagrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj chlebki mieszaniną szafranu, ciepłej wody, żółtek z jajek, mąki i cukru. Piecz przez około 30 minut, do momentu jak chlebki nabędą kolorów. Pozostaw na tacy na 20 minut i zostaw aby ostygło.

Źródło:
Pangiallo, primitive cakes and winter festivals, "Bread, Cakes And Ale"
Rachel Roddy, Five Quarters: Recipes and Notes from a Kitchen in Rome
Imperium Romanum

by Christian Krohg (1879)

Ale nie samym chlebem człowiek żyje...

 by Eduard Theodor Ritter von Grützner

by Eduard Theodor Ritter von Grützner

Nie darowałabym sobie, gdybym nie zaprosiła na wcześniejszy wpis, też o chlebie, między innymi z historycznymi  pięknymi fotografiami tutaj