Translate

czwartek, 10 grudnia 2020

PIERNIKOWE CIEKAWOSTKI

(Źródło: via Facebook: Piernikaria)

Mamy swoje polskie toruńskie pierniki. Jednak piosenka,  której twórcami i wykonawcą są Polacy,  nie dotyczy tych naszych pierników, ale rosyjskich i powstała na specjalną okazję w 1975 roku. 

Anna Jantar na pewno zaśpiewała ją z towarzyszeniem Orkiestry Filharmonii w Zielonej Górze i Orkiestry Teatru na Targówku pod dyr. Czesława Majewskiego , na XIII festiwalu Piosenki Radzieckiej w Zielonej Górze - Koncert Przyjaźni-12.06.1977r. Piosenka przecież mogła mieć tytuł po prostu "Pierniki"
Zastanawiam się, dlaczego autorzy nadali jej tytuł "Rosyjskie pierniki"? Mogliby przecież w takim razie iść dalej i skoro Festiwal Piosenki Radzieckiej, to i pierniki powinny być "radzieckie", a nie tylko rosyjskie 😀
Wcale by mi nie smakowały.

 Poza tym przymiotnikiem nie widzę w niej żadnego rosyjskiego akcentu... A może to był warunek  kwalifikacji utworu?

autor: Zbigniew Kawecki
Muzyka : Wojciech Trzciński
Wykonanie: Anna Jantar

ROSYJSKIE PIERNIKI

Za oknami noc się skrzy, gwiazdy, jak ogniki. 
Chłopak na mnie czeka zły, będę piec pierniki. 
Wleje miodu i mleka, a mój chłopak niech czeka, 
Ciasto pachnie i rośnie, a ja powiem tak: 

Mój miły, nie bądź zły,
liczysz się tylko ty. 
Te pierniki w kształcie serc 
zjedz na zdrowie, jeśli chcesz. 

Czas niesie racje swe 
może tak, a może nie, 
lecz pierniki w kształcie serc 
zawsze ci przypomną mnie.

Sypie ogień złote skry, coś się przypomina. 
Chłopak ciągle siedzi zły, dam mu kroplę wina. 
Ciasto w piecu dojrzewa, za oknami mrok śpiewa, 
chłopcu smutno, a szkoda, ale mówię wciąż: 

Mój miły, nie bądź zły… 
Już pierników cały stół, każdy niby serce. 
On mnie nagle chwycił wpół i wypuścić nie chce.
Jeszcze oczy ma gniewne, lecz, ze kocha, to pewne! 
Co tu robić Mój Boże! 
Chyba powiem tak: 

Mój miły, nie bądź zły…

La, la, la,....

Czas niesie racje swe 
może tak, a może nie, 
lecz pierniki w kształcie serc
zawsze ci przypomną mnie.

Tekst pochodzi z https://www.tekstowo.pl/piosenka,anna_jantar,rosyjskie_pierniki.html





Dlaczego  tak przyczepiłam się do tych ciasteczek?
No bo przecież najwyższy czas przestać się ociągać i wziąć się za wypieki świąteczne.
Mam swoją książkę  kucharską pt „W staropolskiej kuchni i przy staropolskim stole” Marii Lemnis i  Henryka Vitry, w której napisano: 

„Otóż ciasto przyrządzone z dodatkiem miodu znała już kuchnia dawnych Słowian, ale dopiero „odkrycie” przypraw aromatycznych oraz środków spulchniających ciasto uczyniło z tego twardego ciasta miodowego, używanego również przez Słowian w celach obrzędowych- piernik. Największą sławą cieszyły się pierniki norymberskie i toruńskie wypiekane w przepięknie rzeźbionych formach. Popularne toruńskie katarzynki znane były w roku 1640. Staropolskie pierniki nie ustępowały jakością norymberskim. Przygotowanie ciasta piernikowego uchodziło słusznie za prawdziwą sztukę. Dojrzewało ono powoli i mogło być przechowywane w stanie surowym całymi miesiącami. Miarą popularności pierników w Polsce jest fakt iż faska z ciastem piernikowym stanowiła nierzadko część posagu polskich panien szlacheckich i mieszczańskich. Bardzo korzenne i mało słodkie pierniki przegryzano do wódki, słodkie i z bakaliami podawano na wenty. Dawne polskie przysłowie zapewnia iż najlepszymi rzeczami w Polsce były ongiś „gdańska gorzałka, toruński piernik, krakowska panna i warszawski trzewik”.


Jednak przepis na piernik toruński zacytuję z książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej pt. "Jedyne praktyczne przepisy..." wydanej w 1885 roku (zachowana oryginalna pisownia):

"Kwartę miodu czystego zrumienić z łyżeczką od kawy suchej skórki pomarańczowej. Łyżeczką goździków i dwoma łyżkami stołowemi anyżu, wszystko ostudzone i przesiane. 

Następnie zaparzyć tym miodem dwie kwarty mąki żytniej mocno ogrzanej i przesianej. To wszystko dobrze wyrobić warząchwią - aby nie było grudek mąki. 

Wbić w gorące ciasto cztery całe jajka, wymięszać dobrze i zastudzić w zimnem miejscu. Dodać potem łyżkę stołową z górą potażu (używanego do ciast) z kieliszkiem spirytusu i jednem żółtkiem - wymięszać to ciasto raz jeszcze - wyrobić dobrze, (co mówiąc w nawiasie - nie łatwo przychodzi, gdyż ciasto jest twarde, elastyczne), dodać migdałów grubo krajanych, według gustu, wyrobić i kłaść na cal grubo - na blachę wywoskowaną. 

Jajkiem posmarować, ubrać całemi migdałami, cykatą i.t.p., piec w piecu tak gorącym jak na bułki około 45 minut. Większy piernik jak po kwarcie miodu, trochę dłużej, mniejszy kródzej. Piernik taki daje się długo zachować - jest wilgotny, kruchy, na podobieństwo dawnych toruńskich. Piernik ten jest trudny w robieniu ale pewny i dobry."


- Hallo... Zaświaty? Pani  Ćwierczakiewiczowa, przepraszam, że zakłócam Pani święty spokój... ale co to jest ten "potaż", że się ośmielę zapytać?
- Pyta Pani o potasum carbonate? To taki środek spulchniający do ciast, które muszą leżakować. Zastępuje amoniak, którego nie każden toleruje. Do zobaczenia!
- Ale jeszcze nie tak szybko, mam nadzieję...

Fot. Pocztówka z ok. 1909 roku, archiwum AKJ
(via Facebook: Piernikarka )

Poetycki opis toruńskich smakołyków wyszedł spod pióra Konstantego Ildefonsa Gałczyńskiego. Autor wspomniał w nim nazwisko malarza tych ciasteczek, Witolda Ulanowskiego (1893 – 1980) – łódzkiego artystę, malarza i rzeźbiarza.


Toruńskie Pierniki

W jednym domu na Okęciu
pod lustrem dwudziestu pięciu
widzę kucharzy;

fartuchy im błyszczą pięknie
i warząchwie, a jak zerkniesz,
to się rozmarzysz.

Wąsiki mają ze złota,
serca też, więc nie dziwota,
że się ich kocha.

W srebrny beret, w modrą bluzkę,
w cudne pierniki toruńskie
patrzę jak sroka.

To pan Ulanowski z Łodzi
te cudeńka ręką rodzi,
robotą własną –

żeby się na nie patrzyło,
żeby oczom było miło,
a sercom jasno.


W grudniu 1935 roku w miesięczniku Arkady ukazał się artykuł pt.: „Ciasto św. Priski”.

Arkady, grudzień, 1935,  ilustracja 
w wykonaniu Ulanowskiego
Okładka z piernikiem przedstawiającym Hołd Trzech Króli.
(via  blog Piernikarka)

 Jego treść dotyczyła historii wypiekania toruńskich pierników. W odróżnieniu jednak od innych artykułów poświęconych tej tematyce, autor wskazał także na zwyczaj ich malowania:

„Na powstanie piernika Toruńskiego składały się trzy rzemiosła, trzy umiejętności. Przyrządzanie i wypiekanie ciasta, wycinanie formy, wkońcu złocenie i polichromowanie”.

”Gotowe pierniki złotnicy złocili i polichromowali. Ich umiejętność tkwi w sztuce kościelnej. Pamiętając stare malowidła kościelne wykonane techniką woskową i świątki złocone i polichromowane, możemy sobie wyobrazić piernik toruński w całej jego okazałości”.

 Autorem tak barwnego artykułu, bogato ilustrowanego polichromowanymi piernikami, z których jeden znalazł się na okładce miesięcznika artystycznego był właśnie Witold Ulanowski

Pierniki toruńskie (i nie tylko te) fascynują nadal. Witold Ulanowski pisał: „Pozostaje jeszcze tylko westchnąć do św. Priski, patronki cechu piernikarzy, aby piękna tradycja piernika toruńskiego jaknajszybciej odżyła w nowoczesnej Polsce, aby jeszcze jeden szczegół obrazu kulturalnej przeszłości Polski, został wydobyty z pod warstw kurzu i patyny zapomnienia”.

…Święta Priska najwyraźniej nadal się wstawia i sprawia:
„żeby się na nie patrzyło,
żeby oczom było miło,
a sercom jasno.”

Witold  Ulanowski Pierniki królewskie. źródło  Arkady 1935
(via blog Piernikarka)


No to do dzieła:
Zajrzyjmy do kuchni....


Oj, przepraszam... nie ta kuchnia...

art by  Morgan Westling

Dzisiaj mam słaby zmysł orientacyjny... wciąz nie trafiam  we właściwe miejsce...

 Gerhard Haderer

Jeśli sam  Mikołaj nie weźmie się do roboty, to tych pierników na święta nie będzie, bo sam przecież widzi że na razie wszyscy się "opierniczają", a jak już je upiecze , to wtedy znajdą się chętni, aby je "wpierniczać".
I jakiego słownictwa ta ulica mnie w tym roku nauczyła?


Jeśli nie masz koronawirusa, to zapewne poczujesz snującą  się z piekarnika woń korzennych przypraw, ale jeszcze piernik musi się odleżeć...  poczekaj... co masz zamiar robić?

via blog Piernikarka


Polecam stronę na fb Piernikarka. Znajdziecie tam świetne zdjęcia w tym temacie oraz blog Piernikarka.

Źródło:http://www.piernikarka.pl/index.php/2020/03/21/wiersz-o-malarzu-piernikow/

A teraz, w uzgodnieniu z administratorką bloga  i jednocześnie właścicielką konta na FB Piernikarka, podaję poniżej Jej apel:

W tym roku jest to szczególnie trudny okres dla wytwórców piernikarskich. Zwykle w listopadzie-grudniu odbywały się liczne wydarzenia, jarmarki, wystawy na których pojawiały się piernikowe ciekawostki i smakołyki.

 W czasie świątecznych zakupów pamiętajmy o wspieraniu piernikarstwa w Polsce:
przypominam wpis z wiosny:


 W związku z tym tegoroczny odsłona Piernikowego Kalenda Adwentowego będzie dotyczyła współczesnych twórców piernikarskich smakołyków i dekoracji, a także miejsc związanych z piernikami.

Fani pierników - ważna sprawa


Łączy nas wspólna pasja. Uwielbiamy korzenne ciasteczka, które w Polsce mają ponad siedemsetletnią tradycję! Są one częścią naszej kultury.

 Piernikarstwo w Polsce potrzebuje wsparcia i pomocy, żeby przetrwać trudny czas i nadal się rozwijać. Starajmy się zamawiać i kupować pierniki u naszych polskich wytwórców. Odwiedzajmy, kiedy to już będzie możliwe w bezpieczny sposób, piernikowe miejsca. Przygotujmy piernikowe prezenty z okazji nadchodzących świąt

 Nie sposób wymienić wszystkich instytucji, przedsiębiorstw, artystów i rzemieślników zajmujących się piernikarstwem w Polsce, niemniej chociaż kilka z nich:

Twórcy form u których można zamawiać i kupować drewniane klocki do pierników figuralnych:

Agnusek - Danuta Sroka


Tomasz Karamon 

Bardzkie Pierniki


Tilda Beata Pranke-Zdziebło,

Emporium Toruń



?Zamawiamy pierniki m.in. u:

Słodka Chatka

Pszenno-Żytnie Pierniki z Oleśnicy

Wypiekane Opowieści

Piernik Wrocławski

Pierniki Martyny

Z Sercem Robione

Lukrecja - Pracownia Artystyczna

AniPasje Pierniki

Pracownia Piernikowa Isabell

Szumi Nam przestrzeń działań twórczych

Moje pierniki

Matka Polka Piernicząca

Słodki Decor

Pierniki Wrocławskie - Piernikarnia Wrocławska