(PAPER PRINT (archiwalny) „Resilience” " Ultragładki archiwalny papier artystyczny by Autumn Skye) |
David Frederick Attenborough (ur. 8 maja 1926 w Londynie) brytyjski biolog, popularyzator wiedzy przyrodniczej na świecie, pisarz, narrator i podróżnik.
Pod wideo (zwiastunem filmu dokumentalnego) tym, który zaraz można obejrzeć, Netflix takimi słowy reklamuje film dokumentalny pt. "David Attenborough. Życie na naszej planecie":
" (...) znany i ceniony przyrodnik wspomina przełomowe wydarzenia ze swojego życia oraz katastroficzne zmiany, których był świadkiem. Film, którego premiera odbędzie się już 4 października 2020 r. na Netflix, analizuje największe wyzwania zagrażające życiu na naszej planecie i podsumowuje globalne straty, jakie poniosła przyroda za życia jednego człowieka. Daje też jednak nadzieję przyszłym pokoleniom, bowiem sir Attenborough przedstawia rozwiązania, dzięki którym możemy ocalić naszą planetę przed katastrofą."
Na stronie FB fani tego naukowca, do których ja też się zaliczam, mają taki wpis:
Jeden z trzech kęsów jedzenia, które jemy, to efekt zapylaczy takich jak Pszczoły Miodowe (rodzaj Apis)
Plony, jak borówki i wiśnie są w 90 % zależne od zapylenia. Pszczoły miodne są tak ważne, że rolnicy często przewożą pszczele uli, a następnie umieszczają je w gospodarstwie, aby zapewnić zapylenie dla swoich upraw.
Jeśli spojrzysz na talerz jedzenia na swoim stole, pszczoły odegrały swoją rolę, zapylając bezpośrednio wiele warzyw i owoców, które spożywamy, albo zapylając żywność dla zwierząt, które następnie spożywamy. A to nie wszystko co pszczoły robią dla nas - miód i wosk to dwa inne ważne produkty, które przychodzą dzięki uprzejmości pszczół.
Ale pszczoły miodne znikają globalnie w zarażającym tempie z powodu pestycydów, pasożytów, chorób i utraty siedlisk. Gdyby te małe owady, które pomagają dostarczyć tyle jedzenia, które jemy, zniknęłyby, co byśmy bez nich zrobili?
Wiele pszczół miodnych traci chwile na skutek wież sieci komórkowej i innych promieniowań wokół naszych rezydencji. Najprostszą rzeczą, jaką można zrobić, jest umieszczenie zmęczonych pszczoły na kwiaty, gdzie mogą znaleźć nektar, który w przeciwieństwie do roztworu cukru zawiera składniki odżywcze, których potrzebują. Za kilka minut pszczoła ją łyknie i wróci z powrotem. Spróbuj tego..!!
Sadzenie lokalnie rodzimych roślin kwitnących wokół domu lub ogrodu, jeśli posiadasz pomoc w zapewnieniu pszczół i zapylaczy."
Pszczoły znikają z powierzchni ziemi, a wraz z nimi upadają całe ekosystemy. Aby więc pomóc im na małą skalę lokalną, możesz coś w tej sprawie zrobić we własnym zakresie, jeśli, np. masz własny ogród:
- Zrezygnuj z pestycydów
Natura i Twoje zdrowie będą Ci wdzięczne!
- Zbuduj "basen" dla pszczół
Pszczoły uwielbiają wodę. Dlatego latem umieść bardzo płaskie naczynie w ogrodzie, umieść tam kilka płaskich kamyków i napełnij je wodą. Stworzysz punkt świeżości dla pszczół, bez ryzyka utonięcia w nim!
- Stwórz ogródek sprzyjający instalacji pszczół
Zasadź bardzo pachnące kwiaty i rośliny! Nie tylko ożywisz swój ogród wspaniałymi kolorami i zapachami, ale także nakarmisz te wspaniałe owady pyłkiem, który uwielbiają.
Moje wiosenne kwiatki wokół tarasu |
Moja azalia |
- Sadź drzewa owocowe
Nie tylko będziesz pomagać pszczołom, ale także będziesz mieć co roku pyszne owoce do zbioru.
Moja bardzo smaczna czereśnia |
Marzę o ukwieconych pasach zieleni, takich kwietnych łąkach. W miastach rośliny mają przede wszystkim za zadanie wyłapywanie szkodliwych pyłów. Biolodzy obawiają się, że nasiona sprowadzane spoza Polski mogą wprowadzać gatunki inwazyjne. Jak zwykle kij ma dwa końce.
Zdjęcie by Wernher Krutein, platforma - flickr |
Zdjęcie by bmse, platforma -flickr |
foto- by Alice2007, platforma Flickr |
Zbliżenie oka pszczoły - FunSubstance |
Pszczoły używane były jako element uzupełniający w obrazach, lub wręcz były "głównym aktorem" odmalowywanej sceny.
Do tego motywu sięgali artyści różnych stylów malarstwa, a także innych dziedzin sztuki. Fotografię pszczół już przedstawiłam wyżej.
" (...) Jak obserwatorzy reagują na prezentacje pszczół z kwiatami na obrazach? Kiedy nasze badanie zostało opublikowane po raz pierwszy w Internecie w 2005 r., reakcja prasy była bardziej interpretacyjna, niż się spodziewaliśmy, badanie zostało opisane jako „ważne” (Discovery Channel), „nowatorskie” (Art Monthly ), a nawet zasługujące na kreskówkę w Sydney. Morning Herald . Badanie było relacjonowane w wiadomościach telewizyjnych BBC i ABC, Science, New Scientist, The Timesi wiele stacji radiowych). Podekscytowała nas gotowość, z jaką recenzenci proponowali, aby reakcja pszczół na zdjęcie udowodniła swoją wartość, tak jakby biologiczna „słuszność” obrazu potwierdzała jego wartość estetyczną. Taka gotowość do delegowania osądu estetycznego pszczołom podniosła prawdopodobieństwo, że nasze reakcje mogą być powiązane z szerszą biologiczną reakcją wizualną opartą na przetrwaniu i ocenie zasobów.(...)"
https://www.artlink.com.au/articles/
by Vincenty van Gogh |
by Emilia Dziubak (?) |
by Mark Ryden |
by Mark Ryden |
by Kurt Chang |
by Olga Esther |
by Matt Tisdale |
by Rachel Quinlan |
Rzeźba by Aganetha Dyck |
Rzeźba z masy papierowej |
Czego możemy pszczołom, a przez to nam samym życzyć?
Królowania na Ziemi po wsze czasy 💓
Królowej naszej, ale i całemu jej pracowitemu dworowi dedykuję historyczną już "Pszczółkę Maję" z 1980r. (Opole).